Welke soorten stucwerk zijn er?

Veel mensen denken bij stucen aan het glad maken van een muur of plafond. Maar zo eenvoudig is het niet, er zijn namelijk meerdere soorten stucwerk waar je uit kan kiezen. De basis is inderdaad het vlak maken van muren en plafonds. Na het stucwerk is het oppervlak dan schilder- of behangklaar. Maar je kan ook een muur laten stucen voor decoratie. Er zijn eigenlijk heel veel mogelijkheden met wanden en plafonds stuken. We leggen je de soorten stucwerk uit voor binnenshuis. Zoals behangklaar, spuitklaar en sausklaar stucwerk.

Wat is stucwerk eigenlijk?

Voordat we ingaan om de verschillende soorten stucwerk, leggen we eerst uit wat stuken eigenlijk is. Stucwerk is een methode waarmee muren en plafonds voorbereid of gedecoreerd kunnen worden. Stucwerk kan functioneren voor decoratie of ter voorbereiding voor een verdere afwerking. Zoals behangen of schilderen. De persoon die de muren behandeld met stucwerk wordt een stukadoor genoemd. Een stukadoorsbedrijf is specialist in stucwerk en pleisterwerk aanbrengen op plafonds en muren. Stuken is niet zo eenvoudig en is dan ook een ambacht op zich.

Soorten stucwerk uitgelegd

Er zijn verschillende soorten stucwerk. De twee belangrijkste zijn glad stucwerk of stucwerk met een structuur (deco stuc). Glad stucwerk wordt aangebracht voordat gestart kan worden met het schilderen, spuiten of het behangen van muren of plafonds. Hierbij is het belangrijk dat de muren glad zijn, bij de ene methode vergt dit meer vlakheid dan bij de andere methode. Een andere optie is om stucwerk met een structuur aan te laten brengen door de stukadoor. Dit wordt ook wel sierpleister genoemd. Stucwerk met een structuur heeft dan ook een decoratieve functie. We gaan verder in op het gladde stucwerk, want daar zitten namelijk ook verschillen in.

Wat is behangklaar stucen

Behangklaar stucen heeft een minder egale ondergrond nodig. Wanneer je op deze ondergrond behang wilt aanbrengen, is deze manier van stuken de beste keuze en ook een goedkope oplossing. Het stucwerk hoeft namelijk minder strak te zijn, omdat over de muur nog een behanglaag komt. Hoe gaan wij bij Stucologie te werk bij de oplevering van behangklaar stucen? Allereerst werken wij alle oneffenheden op de muur weg. Na het drogen van het gestucte oppervlak kunnen de betreffende muren behangen worden. Bij behangklaar stucwerk is de afwerking minder egaal ten aanzien van sausklare muren of plafonds. Daarom is een behangklare muur niet geschikt om te schilderen. De prijs per m2 is daarentegen voordelig, omdat deze manier van werken gewoonweg minder tijd in beslag neemt.

Sausklaar stucen, hoe ziet dat eruit?

Sausklaar stucen betekent dat de muur op plafond zeer strak afgewerkt moet zijn. Alle oneffenheden worden weggewerkt, waardoor de ondergrond mooi egaal is. Zodra het sausklaar stucwerk gedroogd is, kan er gesaust worden. Een sausklaar stucwerk heeft een strakke uitstraling en is bovendien tijdloos. Sausklaar stucen kost meer tijd in de afwerking dan eerstgenoemde behangklaar stucwerk. Vanwege het arbeidsintensieve werk ligt de prijs per m2 ook hoger. De voordelen van sausklaar stucen is dat het een strakke afgewerkte uitstraling heeft, de ondergrond perfect is voor muurverf in elke kleur dan ook aan te brengen. Wilt u een mooie sausklare ondergrond? Dan huurt u onze professionals van Stucologie in.

Wat is spuitklaar stucwerk?

Bij spuitklaar stucen maakt de stukadoor de muren egaal. Het verschil tussen sausklaar en spuitklaar stucwerk is dat wij als stukadoorsbedrijf de ondergrond nog een keer extra nasponzen. Dit heeft als voordeel dat de muren of plafonds nog gladder en dichter zijn. Daardoor zie je vrijwel geen oneffenheden meer terug op het oppervlak. De muur of plafond is nu gereed voor het texspuiten. Dit is een verftechniek waarbij de latexverf met een spuit op het oppervlak wordt aangebracht. Als je houdt van een zeer strakke afgewerkte wand, dan is spuitklaar stucwerk de beste keuze voor jou. Bij Stucologie stucen wij niet alleen de muren of plafonds, maar wij kunnen deze ook voor je spuiten.

Stucwerk laten aanbrengen door expert

Zoals eerder genoemd is stucen niet voor iedereen weggelegd. Je kan het zeker leren, waarbij ook oefening baart kunst telt. Indien je zelf niet veel ervaring hebt met de verschillende soorten stucwerk of je hebt geen tijd? Dan kan je het beste het stucwerk overlaten aan een professioneel stukadoorsbedrijf als Stucologie.

Wil je bijvoorbeeld een goede strakke sausklare muur? Zonder dat jij je later irriteert aan een oneffenheid op de muur nadat je deze hebt geschilderd? Huur dan de professionals van Stucologie in voor het stucwerk. Of het nu om behangklaar, spuitklaar of sausklaar stucen gaat, voor alle soorten stucwerk kan je bij ons terecht. Wil je een design stucwerk laten aanbrengen? Ook daarvoor kan ons stukadoorsbedrijf Lelystad inschakelen. Neem eens contact met ons op, zodat we als stukadoor Lelystad kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ontvang een gratis offerte

Klaar om jouw visie tot leven te brengen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en laten we aan de slag gaan!

Maak je ruimte klaar voor een nieuwe start!

Van gedurfde kleuren tot unieke afwerkingen, wij kunnen je helpen de look te bereiken die jij wilt. Contacteer ons voor jouw project.

 
Wat denk je over Stucologie ? Zeg op Cylex uw mening!