De beste wandafwerking voor nieuwbouw

Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht of laten bouwen? Dan wordt het tijd om na te denken over wat de beste wandafwerking is van de muren en het plafond. Stucen of behangen? En is het niet beter om eerst een paar jaar te wachten voor het inhuren van een stukadoor?

Hier leest u meer over.

Nieuwbouwwoning laten stucen, goed idee of niet?

Het mooie van een nieuwbouwwoning is dat u als eerste bewoner  zelf alle beslissingen kunt nemen over de afwerking van bijvoorbeeld de muren en de plafonds. Goed nieuws dus. Maar u heeft ook ongetwijfeld gehoord dat het beter is om eerst een paar jaar te wachten voor een nieuwe woning gestuct kan worden.

Hoe zit dit precies?

Na oplevering werkt de woning nog 5 jaar

Een nieuwbouw huis heeft na oplevering nog een paar jaar nodig om de definitieve plek op de fundering te vinden en kan daardoor de eerste jaren enkele millimeters kunnen zakken. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan in wanden en plafonds.

Vocht in de muren

Tijdens de bouw heeft het huis blootgestaan aan regen en wind. Daar komt bij dat beton en andere gebruikte materialen ook nog eens flink wat vocht bevatten. Als het huis eenmaal af is kan er tot wel 4000 liter vocht achtergebleven zijn in de wanden en de vloeren. Het duurt een paar jaar voordat al dit vocht is verdwenen en in die periode kunnen de muren gaan werken met, u raadt het al, kans op scheuren als gevolg.

Nieuwbouw laten stucen of behangen?

Vanwege deze redenen kiezen sommige mensen ervoor om eerst de wanden te behangen en na een paar jaar alsnog te gaan stucen. Dit is natuurlijk wel dubbel werk waar een prijskaartje aanhangt. Lees hier meer over soorten stucwerk.

Bovendien is het maar de vraag of behang scheurvorming altijd voorkomt. In de meeste gevallen kan ook een dunne stuclaag de meeste kleine scheurtjes voorkomen en vallen minimale scheurtjes op het oog ook niet altijd op. Zeker wanneer de stukadoor op de juiste manier te werk gaat en de kritieke punten behandelt met bijvoorbeeld wapeningsgaas wordt de kans op scheurvorming de eerste jaren een stuk kleiner. Zie ook stukadoors-proces-en-droogtijd-stucwerk

Ook kunnen kleine scheurtjes de eerste paar jaar eenvoudig hersteld worden. Bekijk hier onze diensten

Beste wandafwerking nieuwbouwwoning

Wat de beste afwerking is voor een nieuwbouwwoning moet iedereen zelf beslissen. Mooie glad gestucte muren zijn de favoriete afwerking van veel mensen maar 100% scheurvrij kan geen enkele stukadoor garanderen, daar moeten we eerlijk in zijn.

Wel is het verstandig dat u het stucen bij voorkeur laat uitvoeren door een stukadoor met verstand van stucen in nieuwbouw. Iemand die de juiste kennis en ervaring heeft als het gaat om scheurvorming en weet je daar het beste mee te gaan.

Direct een offerte aanvragen?

Zoekt u een stukadoor voor uw nieuwbouw woning maar heeft u advies nodig over de afwerking of wilt u gewoon een indicatie van de kosten?  Klik hier om een offerte of meer informatie aan te vragen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ontvang een gratis offerte

Klaar om jouw visie tot leven te brengen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en laten we aan de slag gaan!

Maak je ruimte klaar voor een nieuwe start!

Van gedurfde kleuren tot unieke afwerkingen, wij kunnen je helpen de look te bereiken die jij wilt. Contacteer ons voor jouw project.

 
Wat denk je over Stucologie ? Zeg op Cylex uw mening!