Spuitwerk met latex: Dit moet je weten

Latex spuiten is het spuiten van latex op plafonds, wanden, deuren en andere oppervlakken en ondergronden. Met dit soort muurverf heb je ongelooflijk veel opties. Wist je dat je er houtwerk en zelfs je hele trap mee kunt laten spuiten? Een leuke bijkomstigheid is dat het aanbrengen van latex muurverf vrij snel kan worden gedaan. Je hebt natuurlijk wel een expert nodig voor een dergelijke klus als spuitwerk met latex. Een ervaren muurverfspuiter zorgt ervoor dat aan jouw wensen wordt voldaan – dat neemt bij jou dan weer een hoop zorgen weg!

Spuitwerk met latex biedt de mooiste resultaten zonder strepen: dit kom doordat er geen roller aan te pas komt en je dus ook geen aanzetten ziet op het oppervlak. Er wordt geen millimeter overgeslagen voor het mooiste, gladste resultaat.

latex spuitwerk muren

Latex muurverf: wat is het

Latexverf is een oplosmiddelvrije, waterverdunbare emulsieverf, een soort verf die weinig tot geen vluchtige organische oplosmiddelen bevat. Dit maakt latex zo ideaal om te gebruiken voor spuitwerk. Plus: latexverf bevat conserveermiddelen tegen schimmel- en bacteriegroei. Dat is nog eens een mooie bonus!

Hier komt het vandaan

Vroeger werd de benaming latex gebruikt om aan te geven dat je met een duurzame verfsoort te maken had. Zo werd deze soort verf ook wel gemaakt van de latexsappen uit de rubberboom. De kwaliteit van verf met latex was beter dan die van de acrylaatverf, op deze manier wist je dus dat je met latex een goede kwaliteit muurverf in huis had gehaald.

Spuitwerk met latex: waar gebruik je het voor

Latex muurverf kan op vrijwel alle ondergronden worden aangebracht. Denk hierbij aan stucwerk, spachtelputz, spackwerk, pleisterwerk, glasvliesbehang, renovlies, gipsplaten, hout, granol, steen, beton en meer. In tegenstelling tot traditioneel sauzen met een roller of kwast, heb je met latex spuiten geen aanzetten en wordt de ondergrond netjes en volledig bedekt. Zo ben je gegarandeerd van een  optimaal resultaat. Daar komt ook nog bij dat latexverf geen sterke geur heeft, wat bevorderlijk is voor het spuiten van ruimtes waar de geur van oplosmiddelen een probleem kan zijn.

Latex spuitwerk: Op welke wanden

Er bestaan verschillende termen voor wanden in verschillende staten. Hierbij dient men vaak rekening te houden met wat de mogelijkheden zijn voor het latexspuitwerk, afhankelijk van het soort en de staat van de wand.
Hier volgt een overzicht van de soorten wanden die geschikt zijn voor het spuiten van latex:

  • Spuitklare wanden: Reeds mooi en strak afgewerkt door een stukadoor, dit soort wanden zijn volledig afgewerkt en klaar voor het gebruik van latex verf.
  • Sausklare wanden: Een sausklare wand is een wand die netjes is afgewerkt en veelal direct klaar is voorlatex spuitwerk. Voor het verkrijgen van een perfect resultaat wordt er vaak een dunne laag van pleister gebruikt om de wand egaal te maken. Dit in tegenstelling tot nasponsen. De kans op oneffenheden na het spuiten van latex is klein, maar om oneffenheden te voorkomen wordt de voorkeur gegeven aan een spuitklare wand.
  • Behangbare wanden: Behangbare wanden zijn onvoldoende klaar voor het spuiten van latex. Deze soorten wanden hebben vaak te kampen met beschadigingen en andere oneffenheden, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een mooi egaal resultaat te krijgen. Voor een ideaal egaal resultaat is het noodzakelijk om dergelijke wanden spuit- of sausklaar te laten maken. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden voor de klant.
  • Werkende wanden: Met een werkende wand wordt een wand bedoeld die nog kan bewegen. Werkende wanden tref je vooral aan in nieuwbouwhuizen. Bij het proces van het bouwen van een huis komt er vocht in de wanden terecht, daardoor kunnen er scheuren in het stucwerk ontstaan, met als gevolg dat de wand ongeschikt is voor het spuiten van latex.

Airless latex spuiten

Wanneer men het over latex spuiten heeft, komt ook de term “airless spuiten” vaak voor. Airless verf spuiten houdt simpelweg in het verfspuiten zonder toevoeging van lucht. Je zou een airless spuitsysteem bijvoorbeeld kunnen vergelijken met het spuiten met een tuinslang: de latex wordt door een membraan in de slang geperst. Omdat latex dikker is dan water, is er meer druk nodig om deze op de juiste manier te vernevelen op het gewenste oppervlak. In tegenstelling tot het gebruik van een roller of kwast, zullen er bij airless spuiten geen aanzetten zichtbaar zijn, met een strak en streeploos resultaat als gevolg.

Latex spuiten: de voordelen en nadelen

Een vakman is in staat om jouw muren een mooie opknapbeurt te geven, jouw trap te spuiten of je plafonds in huis opnieuw te laten verven. Latexverf spuiten heeft zo zijn voor- en nadelen. Daar vertellen we je graag over!

Latex spuiten: de nadelen

Wil jij je muren van een makeover voorzien? Latexverf kan hierbij uitkomst bieden. Uiteraard komt latex spuiten met zowel voor- en nadelen. Laten we beginnen met de nadelen, maar let wel: de nadelen van spuitwerk met latex hebben vooral te doen met het werk, de aandacht en tijd die ervoor benodigd zijn om het gewenste resultaat te behalen.

  • Er komt veel afplakwerk bij kijken: Natuurlijk moeten meubels, kozijnen en vloeren verf-vrij blijven, daarom is het noodzakelijk om heel wat af te plakken. Onder andere zijn hiervoor afdekzijl en schilderstape benodigd.
  • Spuitnevel: Bij het spuiten van latex komt spuitnevel vrij. Dit zijn kleine verfdeeltjes die door de lucht dwarrelen en uiteindelijk terechtkomen op spullen en dingen zoals de vensterbank. Spuitnevel is daarmee de hoofdreden voor het degelijk afplakken alvorens aan het werk wordt begonnen.

Latex spuiten: de voordelen

Voor de vakman komt er heel wat voorbereidingswerk bij kijken, maar de klant geniet vooral van de voordelen. Laten we eens kijken:

  • Streeploos resultaat: Doordat er gebruik wordt gemaakt van een professioneel verfspuitsysteem, is een gelijkmatig, streeploos resultaat het gevolg. De muur zal mooi strak en egaal zijn in jouw kleur naar keuze.
  • Snel klaar: Het afplakwerk, daar gaat dan wel even wat tijd in zitten. Maar als dat eenmaal voltooid is en de ruimte secuur is afgeplakt, kan het spuitwerk beginnen. En dat is door een professional gauw gedaan!
  • Gunstige tarieven: Het inhuren van een professionele latexspuiter is een efficiënte oplossing om jouw muren en plafonds weer als nieuw te krijgen. Latex spuiten is in de meeste gevallen 30 tot 40% goedkoper dan traditioneel sauzen.

Eerlijk is eerlijk: uiteindelijk moet het natuurlijk niet alleen om de prijs gaan, maar vooral om het resultaat. De winst die je metlatex spuitwerk behaalt wanneer je een vakman inhuurt zit hem dan ook in de kwaliteit. Mochten de kosten er echt toe doen dan als laatste nog een tip: Je kunt zelf de kosten drukken door het afdekwerk (al dan niet grotendeels) uit handen te nemen van de latex spuiter.

Lees ook wanden en plafonds laten spuiten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ontvang een gratis offerte

Klaar om jouw visie tot leven te brengen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en laten we aan de slag gaan!

More Interesting Posts

Maak je ruimte klaar voor een nieuwe start!

Van gedurfde kleuren tot unieke afwerkingen, wij kunnen je helpen de look te bereiken die jij wilt. Contacteer ons voor jouw project.