Scheuren in stucwerk repareren: oorzaken en soorten

Stucwerk kan na verloop van tijd scheuren ontwikkelen. Deze scheuren worden veroorzaakt door zettingen, temperatuurschommelingen en waterschade. Dit kan niet alleen het uiterlijk van het stucwerk aantasten, maar ook vochtschade en schade aan de onderliggende structuur veroorzaken.

In deze blog bespreken we de oorzaken en hoe u scheuren in stucwerk kunt repareren. We geven ook tips voor het onderhoud van het stucwerk om scheuren in de toekomst te voorkomen. We raden ook sterk aan om professionele hulp in te roepen als u niet zeker bent over wat te doen omtrent scheuren in uw stucwerk repareren.

Wat veroorzaakt scheuren in stucwerk

Scheuren in stucwerk komen om verschillende redenen voor. Tot de meest voorkomende oorzaken behoren

Inklinking: Als gebouwen gaan inklinken, kunnen ze verschuiven en scheuren in het stucwerk veroorzaken. Vooral bij oudere gebouwen of gebouwen met een slechte fundering komt dit voor.
Temperatuurschommelingen: Stucwerk kan uitzetten en krimpen, waardoor scheuren ontstaan bij extreme temperatuurschommelingen. Deze situatie komt vaak voor in strenge winter-/zomergebieden en bij hittegolven.
Waterschade: Er kan water door scheuren in het stucwerk dringen. Hierdoor kan de onderliggende structuur gaan rotten. Het stucwerk zal meer barsten ontwikkelen als het niet onmiddellijk wordt gerepareerd.
Ondermaats werk: Indien het stucwerk niet goed is aangebracht of afgewerkt, kunnen er ook scheuren ontstaan. Als een laag te dun is, kunnen er scheuren ontstaan.
Beweging van de structuur: Gebouwen kunnen in de loop der tijd om verschillende redenen lichte bewegingen ondergaan, zoals seismische activiteit, veranderingen in de bodemgesteldheid of het gebruik van zware machines in de buurt. Deze bewegingen kunnen het stucwerk doen barsten.

Niet iedere barst duidt op een ernstig probleem. Sommige scheuren, zoals haarscheurtjes in stucwer, zijn normaal en hoeven niet te worden gerepareerd.

Toch is het altijd het beste om een vakman te laten beoordelen wat de oorzaak van de scheur is en of deze gerepareerd moet worden.

De verschillende soorten scheuren in stucwerk herkennen
De ene scheur is de andere niet. In stucwerk komen soms scheurtjes voor die een significante invloed op uw project kunnen hebben. Weten welke deze zijn, geeft u meer inzicht in wat moet gebeuren en kan u helpen met de ideale vakman voor de reparatie van het stucwerk te kiezen.
Haarscheurtjes

Dit is het meest voorkomende type barst en is meestal minder dan 2 mm breed. Deze scheuren worden vaak veroorzaakt door normale zettingen of temperatuurschommelingen en vormen geen structureel gevaar. Deze zijn vaak moeilijk te zien, maar kunnen worden geïdentificeerd door aan het oppervlak te voelen of er een lichte scheiding is.

Vertakte scheuren

Vertakte scheuren zijn een reeks haarscheurtjes die vanuit een centraal punt uitstralen. Ze worden vaak veroorzaakt door een groter zettingsprobleem of waterschade. Ze zijn te herkennen aan het spinnenweb-achtige patroon dat ze op het stucwerkoppervlak vormen.

Grote scheuren
Grote scheuren zijn scheuren van meestal meer dan 2 mm breed en kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verzakking, waterschade of beweging van het gebouw. Deze scheuren zijn gemakkelijk te herkennen en kunnen vaak van een afstand worden gezien.

Heb je dit soort scheuren dan is het het overwegen waard om zo snel mogelijk een vakman te laten komen om deze van dichtbij te bekijken. Er kunnen namelijk ernstige problemen zijn met het stucwerk of zelfs het gebouw.

Het is van belang op te merken dat niet alle scheuren in stucwerk hetzelfde zijn en dat de reparatietechniek kan variëren afhankelijk van het type scheur. Het is altijd het beste om een vakman te raadplegen om de oorzaak van de scheur en de juiste reparatietechniek te bepalen.

Scheuren in Stuco – schakel een professionele stukadoor in

Samenvattend: scheuren in stucwerk kunnen om verschillende redenen ontstaan, waaronder normale zettingen, temperatuurschommelingen en waterschade. Om de juiste reparatietechniek te bepalen, is het belangrijk het soort scheur vast te stellen en de oorzaak te begrijpen. Hoewel sommige scheuren, zoals haarscheurtjes, gemakkelijk door uzelf kunnen worden gerepareerd, is voor andere, zoals grote scheuren, de expertise van een vakman nodig.

Het inschakelen van een vakman voor stucwerkreparatie is om diverse redenen van belang.

Een vakman heeft de kennis en ervaring om de oorzaak van de scheur te achterhalen en de juiste reparatietechniek te bepalen.

Een professionele stukadoor heeft de benodigde gereedschappen en apparatuur om de reparatie goed uit te voeren.

Een professional is in staat het stucwerk zodanig te repareren dat het past bij de omliggende omgeving, zodat de reparatie naadloos aansluit.

Kortom, een vakman kan het stucwerk repareren op een manier die lang meegaat. Wanneer u de beste stukadoor in uw buurt wilt inhuren, dan bent u bij Stucologie op het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ontvang een gratis offerte

Klaar om jouw visie tot leven te brengen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en laten we aan de slag gaan!

Maak je ruimte klaar voor een nieuwe start!

Van gedurfde kleuren tot unieke afwerkingen, wij kunnen je helpen de look te bereiken die jij wilt. Contacteer ons voor jouw project.

 
Wat denk je over Stucologie ? Zeg op Cylex uw mening!