Stukadoren en de droogtijd van het stucwerk

Stucen is een zeer tijdrovende klus. Het begint allemaal (in het geval van renovatie) met het verplaatsen van de spullen. Dit is per persoon altijd verschillend maar het stuc proces zal altijd een aantal weken duren. Wanneer de stukadoor aan het werk kan gaan met stucen kunt u hier rekening houden met ongeveer 3 weken inclusief droogtijd van het gips materiaal.

Het voor behandelen en afplakken voor het stukadoors proces

Het afplakken van de kozijnen, vloeren, spullen en dergelijke duurt in de meeste gevallen ongeveer een halve dag. In dit geval gaan we er vanuit dat er een rijtjes huis wordt gestuced of gerenoveerd. als we praten over een gemiddeld rijtjes huis van circa 75m2. Afplakken is vaak een langdurige klus aangezien er met de kleinste rondingen, hoeken, stopcontacten en overige aangrenzende objecten rekening moet worden gehouden. Wanneer er maar 1 muur gesmeerd moet worden zal dit uiteraard niet bijzonder veel tijd in nemen maar blijft u nog steeds met de droogtijd zitten.

De voorbehandeling van het stucwerk

Vervolgens wordt er na het afplakken eerst gewerkt met een ondergrondse laag voor het gips materiaal zodat het gips niet na loop van tijd van de muren valt. Dit kan zijn door dat er niet de juiste ‘voorstrijk’ gebruikt wordt zoals dit in de stuc wereld genoemd wordt. Er zijn veel verschillende soorten voorstrijk middelen op de markt verkrijgbaar afhankelijk van de muur, of gipsplaten waar de stukadoor over heen zal gaan smeren zal dit verschillend zijn.

Neem hier als voorbeeld een echte muur gemaakt van stenen binnenshuis, het kan zijn dat er tussen de stenen veel groeven en gaten zitten dus wordt er een ander soort voorstrijk middel gebruikt als bij een vlakke muur gemaakt van gipsplaten. De muur zuigt in dit geval het gips op dus is het van toepassing dat de juiste voorstrijk middelen gebruikt worden.

In de meeste gevallen duurt een gemiddeld rijtjes huis voorstrijken en afplakken dus ongeveer een volledige werkdag afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. In dit geval praten we over een relatief recht toe recht aan woonhuis, waar de stukadoor direct aan de gang zou kunnen gaan en niet de spullen nog hoeft te verplaatsen. Voordat de stukadoor aan de gang kan in het huis is het vereist dat de voorstrijk middelen goed opgedroogd zijn aangezien gips op een vochtige ondergrond niet zal gaan hechten.

De stukadoor gaat nu aan het werk met het gips

Wanneer het voorstrijk middel goed opgedroogd is kan de stukadoor aan de gang. Afhankelijk van de werkmethode, snelheid en soorten opervlakte die de stukadoor moet smeren is de tijd afhankelijk. Een huis waarbij de muren alleen hoog en oppervlakig zijn zullen uiteraard veel eerder gestuced zijn dan een huis waar bijvoorbeeld overal koven zitten, ronde objecten of andere veel hoekige randjes en plafonds. Bij het stucen van de wanden in een gemiddeld huis zal dit proces ongeveer 3 tot 5 dagen in beslag nemen.

droogtijd stucwerk

Droogtijd van stucwerk en gestucte wanden

De warmte en luchtvochtigheid is met voorbehandeling EN het stucwerk altijd van groot belang. Daarnaast is het ook belangrijk dat de kamers goed door gelucht worden tijdens de voor en nabehandeling van het stucwerk. Wanneer het vocht niet uit het gips van het stucwerk kan trekken kan dit voor problemen zorgen. Het vocht moet namelijk uit de wanden kunnen trekken d.m.v. het ‘luchten’ van de muren, plafonds en dergelijke.

Droogtijd voor de muren en wanden is het langst durende proces van het stukadoren en de werkzaamheden daar om heen. Er wordt gezegd dat op basis van 20 graden celsius (20°C) per 1mm dikte wat er op de muur aan gips gesmeerd wordt er 1 extra dag gerekend moet worden in de droogtijd van de wanden en plafonds. Wanneer er voldoende lucht gecirculeerd wordt door de gestukadoorde ruimte klopt dit geval wel ongeveer tot een bepaalde dikte van 5mm. Wanneer de laag nog dikker gesmeerd moet worden als 5mm gaat er natuurlijk steeds meer tijd in zitten aangezien de onderste laag minder gemakkelijk droogt.

U kunt er bij het stucen vanuit gaan dus dat er minimaal 2 weken gewacht dient te worden nog na het smeren van de wanden of plafonds. Vervolgens kunnen deze behandeld worden met latex, verf of een van de overige stuc methodes. Afhankelijk van het soort verf en materiaal wat er gebruikt wordt komen hier dan ook weer extra droog dagen voor te staan, in de meeste gevallen is dit 1-2 dagen aan droogtijd naast dat het nog gerold, gesmeerd of gespoten moet worden.

Al met al kunt u dus rekening houden wanneer u de wanden gaat laten stucen in uw gehele huis dat er zeker voor een minimale termijn van 3 weken voor staat (inclusief het stucen en de voorbehandeling).

De droogtijd van dun stucwerk

Een dun laagje nieuw stucwerk over voorheen gestucte wanden duurt gelukkig niet heel lang, daarom met een kleine renovatie en een laagje stucwerk van 1mm of 2mm zullen de wanden aanzienlijk sneller gedroogd zijn. In dit geval zal de droogtijd ongeveer 5 tot 10 dagen in beslag nemen.

Houd rekening ermee dat bij te koude omstandigheden het stucwerk niet tot nauwelijks zal drogen. Een verwarmde omgeving is altijd een plus punt maar zet geen verhittingselementen in de kamer indien dit niet nodig is.

Opzoek naar een kwaltatieve stucadoor met betaalbare prijzen?

De stucoloog helpt u met met stucwerk op maat gemaakt met uw persoonlijke eisen. Bent u geintresseerd geraakt na het lezen van dit artikel dan kunt u bij ons gemakkelijk bij ons een offerte aanvragen of onze prijzen bekijken van een ervaren stukadoor!

Wij zijn gewoon aan het werk tijdens de corona uitbraak, lees hier alles over in ons COVID-19 aanpak beleid.