Droogtijd & Stucwerk

Droogtijd van stucwerk kan erg varieeren omdat het afhankelijk is van een aantal factoren. Voornamelijk gaat het om de dikte van het stucwerk en de ventilatie in de ruimte. Het is vanzelfsprekend dat een dikke laag stucwerk een langere droogtijd nodig heeft dan een dunne laag. Erg belangrijk is het om de ruimte goed te ventileren. In een slecht geventileerde ruimte zal het vocht blijven hangen en in sommige gevallen kan er zelfs schimmel ontstaan.

In een gemiddelde woonkamer zit er al gauw 500 tot 600 liter water in het stucwerk. Van dit gemiddelde kunnen we uitgaan dat het stucwerk 1,5 week droogtijd nodig heeft. Er zijn natuurlijk een aantal oplossingen om de droogtijd van het stucwerk te verkorten. Een grote ventilator plaatsen zorgt voor een goede luchtverplaatsing. Doe dit samen met wat ramen en deuren open te laten om de droogtijd van het stucwerk sterk verkorten. Wil je het nog sneller hebben dan is een goede Bouwontvochtiger de beste oplossing.

Grondverf & Ondergrond

 

De stukadoor gaat nu aan het werk met het gips

Wanneer het voorstrijk middel goed opgedroogd is kan de stukadoor aan de gang. Afhankelijk van de werkmethode, snelheid en soorten opervlakte die de stukadoor moet smeren is de tijd afhankelijk. Een huis waarbij de muren alleen hoog en oppervlakig zijn zullen uiteraard veel eerder gestuced zijn dan een huis waar bijvoorbeeld overal koven zitten, ronde objecten of andere veel hoekige randjes en plafonds. Bij het stucen van de wanden in een gemiddeld huis zal dit proces ongeveer 3 tot 5 dagen in beslag nemen.

droogtijd stucwerk

Droogtijd van stucwerk en gestucte wanden

Het is belangrijk dat de kamers goed door gelucht worden tijdens de voor en nabehandeling van het stucwerk. Wanneer het vocht niet uit het stucwerk kan trekken kan dit voor problemen zorgen. Het vocht moet namelijk uit de wanden kunnen trekken d.m.v. het ‘luchten’ van de muren, plafonds en dergelijke.

Droogtijd voor de muren en wanden is het langst durende proces van het stukadoren en de werkzaamheden daar om heen. Een vuistregel is per 1mm stucwerk wat er op de muur gesmeerd wordt er 1 extra dag gerekend moet worden in de droogtijd.

U kunt er vanuit gaan dat er 1 tot 2 weken gewacht moet worden na het smeren van de wanden of plafonds. Vervolgens kunnen deze behandeld worden met latex, verf of een van de overige stuc methodes. Afhankelijk van het soort verf en materiaal wat er gebruikt wordt, komen hier dan ook weer extra droog dagen bij. In de meeste gevallen is dit 1-2 dagen aan droogtijd naast dat het nog gerold, gesmeerd of gespoten moet worden. 

al met al kan het snel tot wel 3 weken oplopen.

De droogtijd van dun stucwerk

Een dun laagje nieuw stucwerk over voorheen gestucte wanden duurt gelukkig niet heel lang, daarom met een kleine renovatie en een laagje stucwerk van 1mm of 2mm zullen de wanden aanzienlijk sneller gedroogd zijn. In dit geval zal de droogtijd ongeveer 5 tot 10 dagen in beslag nemen.

Houd rekening ermee dat bij te koude omstandigheden het stucwerk niet tot nauwelijks zal drogen. Een verwarmde omgeving is altijd een plus punt maar zet geen verhittingselementen in de kamer indien dit niet nodig is.

Wij zijn gewoon aan het werk tijdens de corona uitbraak, lees hier alles over in ons COVID-19 aanpak beleid.