Richtlijnen Criteria & beoordeling van stucwerk

De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) in samenwerking met TBA Technisch Bureau Afbouw (TBA) hebben de TBA 3.8 samengesteld. Deze richtlijnen voor de oppervlakte beoordeling zijn bedoelt om duidelijkheid te scheppen tussen uitvoerende partijen en opdrachtgever.

De grootste reden waarom u geen goedkope stukadoor wil aannemen.

Oppervlakte van toepassing voor TBA 3.8

De soorten oppervlakte waaraan in gebouwen eisen gesteld worden zijn als volgt:

1. Stukadoorswerk op:
– metselwerk.
– beton.
– kalkzandsteen blokken/lijmelementen.
– bestaand stukadoorswerk/spuitwerk. 

2. Stukadoorswerk in:
–plafonds.
– gipskartonplaten.
– gipsvezelplaten.

De zichtbare beoordeling

Opgestelde kijkafstand:

Verplichte kijk afstand voor het beoordelen van stuc en spuitwerk bedraagt officieel 1 meter.

Strijklicht op stuc en spuitwerk:

Strijklicht is het licht dat wanneer een lamp of andere licht bron gebruikt wordt voor het beschijnen van de wanden en plafonds. Strijklicht kan veroorzaakt worden door daglicht tijdens bewolking of met de zon.

Door kunstlicht zoals een bouwlamp langs een wand of plafond te schijnen creëert u een strijklicht effect. Het is tijdens het beoordelen van stucwerk niet toegestaan om de beoordeling te maken op basis van strijklicht.

De beoordeling van stucwerk op basis van het oog dient altijd plaats te vinden bij gewoon daglicht of kunstlicht dat bevestigd is onder een hoek tussen de 60 en 90 graden gericht op het oppervlak. 

Houd er altijd rekening mee dat gips en stucwerk handwerk is. Hierdoor komen onregelmatigheden en onvlakheden voor in het stuc- of spuitwerk. Deze zullen getoetst moeten worden op basis van inachtneming van punten opgesteld in het TBA.

meetpunt afstand voor stucwerk

Voorover en achterover hellende uitgevoerde vlakken

Voor het stukadoorswerk zijn er geen eisen of criteria vastgesteld voor het meten van achter- of voorover hellende gestucte vlakken of delen. Het uitgangspunt is dat de ondergrond recht of vlak wordt aangeboden. Indien het blijkt uit de metingen dat de ondergrond niet correct is aangebracht, is dit geen beoordelingspunt voor het afkeuren van stukadoorswerk.

Waterpas stucwerk en te lood

Waterpas en te lood stukadoorswerk zijn niet vastgebonden aan eisen of criteria. Indien de opdrachtgever wenst dat de betreffende oppervlakte waterpas of te lood afgewerkt moet worden dient dit schriftelijk te zijn vastgelegd.

te lood stucwerk

Droging van het stucwerk

Het is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de nabehandeling van de geleverde diensen en werkzaamheden juist uit te voeren. Zo moet de opdrachtgever ervoor zorgen dat de ruimte goed wordt ontlucht en belucht. De droging van stucwerk staat los van de beoordelings criteria vastgesteld door de NOA.

Scheuren in het stucwerk

Let op! Stucologie geeft uitsluitend geen garantie op scheuren in geen enkele vorm. Het is belangrijk om te weten dat de scheur niet onstaat door het stucwerk.

Waarom een scheur ontstaat hangt af van veel factoren zoals de bouw van uw woning, de fundering en de locatie waar uw woning op is gebouwd. Wij kunnen enkel een glasvezel weefsel instucen en de hoeken snijden maar dit geeft niet de garantie dat het niet meer zal scheuren. Kortom, een scheur ontstaat in de muur en het stucwerk scheurt mee.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ontvang een gratis offerte

Klaar om jouw visie tot leven te brengen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en laten we aan de slag gaan!

Maak je ruimte klaar voor een nieuwe start!

Van gedurfde kleuren tot unieke afwerkingen, wij kunnen je helpen de look te bereiken die jij wilt. Contacteer ons voor jouw project.

 
Wat denk je over Stucologie ? Zeg op Cylex uw mening!