De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) in samenwerking met TBA Technisch Bureau Afbouw (TBA) hebben de TBA 3.8 samengesteld. Deze richtlijnen voor de oppervlakte beoordeling zijn bedoelt om duidelijkheid te scheppen tussen uitvoerende partijen en opdrachtgever.
Hieronder leest u een samenvatting van de belangrijkste criteria. Via de onderstaande link kunt u de volledige TBA 3.8 richtlijnen terug vinden.
De grootste reden waarom u geen goedkope stukadoor wil aannemen.
Oppervlakte van toepassing voor TBA 3.8
De soorten oppervlakte waaraan in gebouwen eisen gesteld worden zijn als volgt:
1. Stukadoorswerk op:
– metselwerk.
– beton.
– kalkzandsteen blokken/lijmelementen.
– bestaand stukadoorswerk/spuitwerk.
2. Stukadoorswerk in:
–plafonds.
– gipskartonplaten.
– gipsvezelplaten.
De zichtbare beoordeling
Opgestelde kijkafstand:
Verplichte kijk afstand voor het beoordelen van stuc en spuitwerk bedraagt officieel 1 meter.
Strijklicht op stuc en spuitwerk:
Strijklicht is het licht dat wanneer een lamp of andere licht bron gebruikt wordt voor het beschijnen van de wanden en plafonds. Strijklicht kan veroorzaakt worden door daglicht tijdens bewolking of met de zon.
Door kunstlicht zoals een bouwlamp langs een wand of plafond te schijnen creëert u een strijklicht effect. Het is tijdens het beoordelen van stucwerk niet toegestaan om de beoordeling te maken op basis van strijklicht.
De beoordeling van stucwerk op basis van het oog dient altijd plaats te vinden bij gewoon daglicht of kunstlicht dat bevestigd is onder een hoek tussen de 60 en 90 graden gericht op het oppervlak.
Houd er altijd rekening mee dat gips en stucwerk handwerk is. Hierdoor komen onregelmatigheden en onvlakheden voor in het stuc- of spuitwerk. Deze zullen getoetst moeten worden op basis van inachtneming van punten opgesteld in het TBA.

Voorover en achterover hellende uitgevoerde vlakken
Voor het stukadoorswerk zijn er geen eisen of criteria vastgesteld voor het meten van achter- of voorover hellende gestucte vlakken of delen. Het uitgangspunt is dat de ondergrond recht of vlak wordt aangeboden. Indien het blijkt uit de metingen dat de ondergrond niet correct is aangebracht, is dit geen beoordelingspunt voor het afkeuren van stukadoorswerk.
Waterpas stucwerk en te lood
Waterpas en te lood stukadoorswerk zijn niet vastgebonden aan eisen of criteria. Indien de opdrachtgever wenst dat de betreffende oppervlakte waterpas of te lood afgewerkt moet worden dient dit schriftelijk te zijn vastgelegd.


Droging van het stucwerk
Het is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de nabehandeling van de geleverde diensen en werkzaamheden juist uit te voeren. Zo moet de opdrachtgever ervoor zorgen dat de ruimte goed wordt ontlucht en belucht. De droging van stucwerk staat los van de beoordelings criteria vastgesteld door de NOA.